KolumneRazbijanje mitov o hraniRevija 5DZdravje

Razbijanje sodobnih mitov z Ivanom Sočetom | Mit #020: Artritis je neozdravljiva bolezen

Vsak mesec poiščemo nekaj sodobnih mitov, ki so tako ali drugače aktualni prav v današnjem času. Gre za prepričanja, za katera večinoma nimamo nobenih oprijemljivih dokazov, da so resnična, kar navsezadnje pomeni, da ne gre za znanstvena dejstva, ki bi temeljila na trdni, realni podlagi, temveč bolj za neke vrste verovanja, ki so nam bila vsiljena s strani vladajočih, mi pa smo jih brez cenzure sprejeli za svoja in jim dopustili, da krojijo naša življenja. Skupaj z Ivanom Sočetom, neodvisnim, kritičnim mislecem, bomo skušali pokazati, zakaj so ta prepričanja zgolj miti in nič več kot to.

Tekst: Ivan Soče

Mit #020: Artritis je neozdravljiva bolezen

Artritis je splošni izraz, ki se nanaša na vnetja v kateremkoli sklepu, ki jih spremljajo bolečine, otekanje, rdečica in otrdelost. Poleg sklepov se vnamejo in prenehajo normalno delovati tudi mnoga druga tkiva in organi. Po dalj časa ponavljajočih se vnetjih postanejo sklepi trajno deformirani in pohabljeni. Pri številnih ljudeh bolezen napreduje in prizadene celo telo.

Obstaja več vrst artritisa, od najbolj znanega protina, osteoartritisa do revmatoidnega artritisa, lupusa eritematosusa, psoriaznega artritisa in ankiloznega spondilitisa.

Vzrokov za pojav artritisa je več, najpogostejši, na katerega lahko sami popolnoma vplivamo, je prehrana, ki je hkrati tudi pomemben dejavnik zdravljenja. Čeprav vpliv genov ima določeno vlogo, imajo osebe z večjo gensko nagnjenostjo ob zdravi prehrani artritisa veliko manj ali sploh ne.

Najpogostejši vzrok artritisa je hrana, bogata s purini, ki jih jetra razgradijo v sečno kislino. S purini je bogata beljakovinska hrana: rdeče meso, perutnina, ribe, lupinarji in tudi stročnice, ki tudi drugače pomembno vplivajo na količino sečne kisline, ob čemer je treba omeniti pomembno vlogo, ki jo ima alkohol. Sečna kislina, če je je preveč, se lahko zgosti in tvori kristalčke, ki jih telo odlaga v sklepe, kite in okoliška tkiva, ti pa postanejo boleči, vroči, zatečeni in manj gibljivi, če se to stanje ponavlja, pa pride do trajne deformacije sklepa, kroničnih bolečin in otekanja.

Artritis je bolezen prehranskega izobilja, na preprečitev nastanka in ozdravitev pa močno vplivamo s celovito rastlinsko hrano, kjer osrednje mesto pripada škrobni hrani, pri čemer naj bo približno 5 % od vseh kalorij iz rastlinskih beljakovin.

Dobra novica je, da lahko protin (putika, podgara, giht) in druge oblike artritisa pozdravimo s prehodom na rastlinsko, pretežno škrobno hrano z omejenim vnosom alkohola in visoko predelanih sladkorjev. Delež beljakovin v dnevnem vnosu kalorij naj nikakor ne bi bil višji od 10 %, idealno pa je okrog 5 %. Že s tem ukrepom bi nastanek artritisa zmanjšali na minimum (tudi ob genski predispoziciji), preprečili napredovanje in ga morda v celoti ozdravili.

Od drugih sredstev, ki so bolnikom v vseh fazah bolezni v veliko pomoč, je treba omeniti kurkumo in vitamin D3.

Prof. dr. M. F. Holick, največji poznavalec vpliva vitamina D na zdravje je zapisal: »Če bi moral izbrati eno čudežno sestavino za preprečevanje in zdravljenje številnih bolezni, od bolezni srca, vseh vrst raka, kapi, nalezljivih bolezni, gripe, tuberkuloze, diabetesa tipa 1 in 2 do demence, depresije, nespečnosti, mišične šibkosti, bolečin, fibromialgije, osteoartritisa, revmatoidnega artritisa, osteoporoze, psoriaze, multiple skleroze in hipertenzije, bi to bil – vitamin D.«

Akutni napadi protina so pogostejši spomladi, najverjetneje zato, ker so zaloge vitamina D takrat že povsem izčrpane. Strokovnjaki pomanjkanje tega vitamina že dolgo povezujejo z dvigom sečne kisline. Pri bolnikih s protinom so ugotovili znatno nižje ravni kalcitriola. V enem od člankov je poudarjena osrednja vloga vitamina D pri patogenezi protina (in erektilne disfunkcije) ter izpostavljeno napotilo, da je treba bolnikom s protinom meriti raven vitamina D in skrbeti, da ostaja nad 30 ng/ml.

Kurkuma oziroma aktivna snov kurkumin že tisočletja velja za eno najzdravilnejših rastlin, ki jo poznamo kot začimbo, vendar je v tej obliki zaradi premajhne količine aktivnih snovi in izjemno slabe absorpcije kot takšna skoraj neučinkovita. Z napredkom znanosti so danes na voljo pripravki iz kurkume, v katerih je koncentrirana zdravilna snov in so ti preparati postali zelo učinkovita pomoč pri vseh vnetjih. Poleg izjemnega protivnetnega učinka kurkuma zagotavlja antioksidativno zaščito, je odlična podpora prebavnemu sistemu (jetra, črevesje), prispeva k dvigu razpoloženja in pozitivnemu vplivu na kognitivno in duševno zdravje, k učinkovitosti imunskega sistema, zdravju srca in ožilja, ohranjanju zdrave ravni krvnega sladkorja, pozitivno vpliva na celotno zdravje, vključno z zdravjem kože in sklepov.

Za zaključek: artritis je bolezen prehranskega izobilja, na preprečitev nastanka in ozdravitev pa močno vplivamo s celovito rastlinsko hrano, kjer osrednje mesto pripada škrobni hrani, pri čemer naj bo približno 5 % od vseh kalorij iz rastlinskih beljakovin. Ne zgolj zaradi artritisa, temveč zaradi dobrega zdravja na splošno je treba skrbeti za zadosten in reden vnos vitamina D in po potrebi kurkume v prehranskih dopolnilih, ki zagotavljajo visok odmerek aktivne snovi in dobro absorpcijo.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE