KolumnePolona AjdičRevija 5D

Polona Ajdič: Ali gotovina, kot jo poznamo, res odhaja?

To je vprašanje, ki mi ga je v zadnjem mesecu postavilo veliko strank, tudi bralcev revije 5D. Vsem bralcem, ki so pričeli s spremljanjem informacij s to številko, predlagam, da si pridobijo tudi pretekle številke 5D, saj je potrebno informacije združevati, jih povezovati in na podlagi tega sprejemati lastne odločitve.

Piše: mag. Polona Ajdič

Finančne informacije, ki jih pridobivate skozi prebiranje mojega finančnega kotička, so v izobraževalne namene in ne predstavljajo investicijskega nasveta za vas osebno. Absolutno pa tu najdete vsebine in informacije, ki jih drugje zelo verjetno ne zasledite. Pa si poglejmo nekaj zanimivosti, preden podam svoj pogled na tolikokrat zastavljeno vprašanje:

“Ali gotovina, kot jo poznamo, res odhaja?”.

Junij 2021 je zelo pester mesec na finančnem področju

Že takoj na začetku junija je tudi mene presenetila informacija, da banke ne sprejemajo več nekaterih tujih valut v gotovini. Konkretno švicarskega franka starejših izdaj. Kaj ta starejša izdaja pomeni, so vedeli samo v bankah. Kdo ve, katere izdaje je neki bankovec, ko ga dobimo na bankomatu ali na bančnem okencu, v trgovini. To velja tudi za evre, seveda. Nemalo presenečena je bila stranka, ki je 2. junija prišla na bančno okence, da bi zamenjala švicarski frank v evro, a so jo odslovili. “Oprostite, od 1. 6. tega ne delamo več!” Si predstavljate, da ste vi ta stranka?

Pošljejo vas direktno v Švico. Mislite, da bo Švica slovenskega državljana kar veselo sprejela in mu zamenjala denar v evre? Še bolj “zanimiva” je zgodba stranke, ki je imela ogromno količino tovrstne gotovine še iz dediščine, je pa ta stranka podjetnik in redna obiskovalka banke, ene in iste poslovalnice. Torej jo bančni uslužbenci res dobro poznajo in ima istega svetovalca ter je redno menjala evre v švicarski frank, pa je nihče ni opozoril, da od 1. 6. 2021 to ne bo več mogoče. Stranki je banka svetovala, naj pokliče Banko Slovenije, tam pa so ji rekli: »Pot pod noge in v Švico.« Ste vi lahko ta stranka? Boste odšli v Švico? Imate prevedene dokumente o izvoru premoženja v tamkajšnji uradni jezik? Švicarski frank pa ni edina taka valuta.

Polaganje gotovine, sploh količin nad 1.000 EUR, je povezano tudi z dokazili o izvoru tega denarja.

V kolikor tega nimate, boste imeli velike težave. Če izvora ne boste mogli dokazati, veste, da sledi “izredna” obdavčitev. Na vas je, ali boste tvegali danes in z vztrajnostjo dosegli, da jo boste spravili v bančni sistem, ali pa jo boste popolnoma izgubili v ne tako oddaljeni prihodnosti. Gotovina, ki ji ne bo mogoče dokazati, da ima izvor v konkretnem pravnem dejanju (pogodbeno razmerje), namreč ne bo prenesena v nov kvantni finančni sistem.

Druga zelo pomembna zadeva, ki se bo najverjetneje zgodila 28. junija 2021, pa je Basel III. Basel III bo najverjetneje darilo za vlagatelje v fizično zlato, poleg tega predstavlja sklop mednarodnih predpisov o kapitalski ustreznosti bank.

Gre za predpis, ki so ga sklenili takoj po finančni krizi 2008-2009. Basel III je sklop mednarodnih predpisov o kapitalski ustreznosti bank, testiranju izjemnih situacij in splošni likvidnosti trga. Obstaja več vidikov teh sporazumov, ki bodo začeli veljati 28. junija 2021 za evropske banke in 1. januarja 2022 za Združeno kraljestvo. Iz teh sporazumov izhaja, da bo zlato postalo varno premoženje prvega reda, zato bo po tem datumu dražje opraviti nakup in prodajo zlata. Ti faktorji so za fizično zlato zelo bikovski, kar pomeni, da bodo vlagatelji v to plemenito kovino velikodušno nagrajeni, če bodo kupili fizično zlato pred tem datumom.

Kaj pa to pomeni za banke?

Zanimivo je, da mora biti zlato v fizični obliki in shranjeno v lastnih trezorjih ustanove. Ne sme biti v papirni obliki ali v lasti in zakupu nekoga drugega. Pomembno za nas je, da vemo, da je večina naložb v zlato pri bankah v zakupu, izposoji ali v papirni obliki. To pa bo lahko prineslo velike spremembe, tudi propad bank!

V medijih je že bilo mogoče zaslediti, da nekatere centralne in komercialne banke kupujejo zlato, le redki pa so vedeli, za kaj natančno gre. To je spet en dokaz več, da pomembnih informacij in znanja ne moremo dobiti v šolah, fakultetah in medijih, ampak je nujno potrebno iskati alternativne vire. Sama finančno znanje definitivno pridobivam skozi OneAcademy, s tem, da mi je ta dala le osnovo, vse ostalo pa je plod lastnega raziskovanja.

In kaj za nepremičnine?

Slovenci zelo radi investiramo v nepremičnine (realna sredstva). V mislih imam nepremičnine, ki jih potem oddajate v najem in vam dajejo pasivne dohodke. Ali res mislite, da je to še vedno ena najbolj varnih oblik? Naj vam samo povem, da v zadnjem letu po svetu beležimo ogromno potresov, poplav, tornadov, požarov, skratka, ogromno naravnih in tudi ne ravno naravnih pojavov (tisti najhujši so na Kitajskem, v Indiji, na jugu Italije, v Španiji, Južni Ameriki, potres v Zagrebu idr.), o katerih v medijih zelo malo zasledimo. Le zakaj? Ne želim vas strašiti, ampak nepremičnine ne morete v trenutku dogodka fizično zavarovati, kolikšna pa je verjetnost, da bodo zavarovalnice takrat likvidne za izplačilo zavarovalnine, pa tudi ne moremo biti prepričani.

Sedaj pa odgovor na vprašanje “Ali gotovina, kot jo poznamo, res odhaja?”

Pravzaprav je skrajni čas, da gre. Gotovina kot del FIAT denarja, ki je plod zadolževanja, ustvarjanja dolga, neomejenega tiskanja denarja, je za svoj obstoj potrebovala vojne, laži in manipulacijo na vseh ravneh. Povprečen mali človek iz Slovenije si to kar težko zamišlja, saj tu že dolgo ni bilo vojne, kot se dogajajo v Afganistanu, Iraku, Afriki itd. Te informacije nam mediji posredujejo, ne povedo pa, zakaj te vojne sploh so. Vzrok ni tam, kjer ga prikazujejo mediji. Vzroki so največkrat ameriški dolar, nafta, surovine, zunanja trgovina.

Torej, v duhu vseh sprememb, ki se odvijajo, podajam dobronameren nasvet, ki seveda ni investicijski, v smislu, da gotovino čimprej zamenjajte za realno sredstvo. Nekaj gotovine obdržite za plačevanje osnovnih zadev, sicer pa je denar na računu boljša opcija kot gotovina, saj se bo obstoječi denar prepisal v nov sistem in se preračunal po formuli, ki bo določena.

Vse več je namigov, da je zelo tvegano držati sredstva v raznih zavarovanjih in skladih pa tudi kriptovalutah, ki ne izpolnjujejo zakonsko predpisanih določil. 99,5 % obstoječih kriptovalut bo odšlo. Tudi o tem sem že pisala v prejšnjih številkah revije. Znano pa je že, katere od obstoječih kriptovalut gredo v nov sistem.

Po kreiranju novega finančnega sistema bo predvidoma kreirana tudi gotovina, ki pa bo sledljiva.

Kratek povzetek

Smo v procesu sprememb, ko bodo vse z manipulacijo, lažmi, vojnami ustvarjene zadeve odšle. To velja za vsa področja, ne samo finance. Prehajamo v »kvantno« obdobje, ki bo odpravilo finančno suženjstvo. Prehod ali revolucija na tem področju se že odvija! Nobena stvar se ne more zgoditi čez noč in nič se ne da prehitevati. Sama to pot primerjam z nosečnostjo. Želimo si otroka. Vemo, kje je treba začeti, koliko časa traja nosečnost, kaj vse se odvija vmes, in šele, ko je dete po devetih mesecih zrelo, pride na ta svet. Poznani so izzivi, če se rodi v 6., 7. mesecu, in tudi, če gre krepko čez rok.

Vabim vas k spremljanju informacij na moji spletni strani polona-ajdic.si, za vaša vprašanja pa sem dosegljiva tudi na polona.ajdic@cajtng.net in 041 935 065.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE