KolumnePolona AjdičRevija 5D

Polona Ajdič: 20 stvari, ki jih je pred in med krizo dobro imeti na zalogi

Svetovni analitiki in vsi, ki spremljamo dogajanje po svetu, opažamo, da se na ekonomskem, gospodarskem, denarnem področju zaradi t. i. pandemije dogajajo izjemne zadeve, na katere nas mediji ne opozarjajo in zato jih večina niti ne ve in ne pričakuje. Po pogovorih z ljudmi sem prišla do zaključka, da so ljudje zmedeni in ne vedo, komu verjeti. Tudi zato ne, ker so o tem, da imejmo zaloge hrane, že pisali, pa se potem pri nas to ni zgodilo. Ne glejmo samo Slovenije, glejmo širše, Evropo in svet. Slovenija ni samooskrbna, tudi Evropa ne. Zato naj vas zmeda z informacijami ne zavede. Poskrbite zase in za svojo družino! Zakaj ti napotki nikakor niso odveč in jih morate vzeti skrajno resno?

Piše: mag. Polona Ajdič

Eno največjih groženj za ljudi predstavlja pravzaprav prekinitev dobavnih verig, zaradi začasnih ali stalno ukinjenih proizvodenj, naravnih in nenaravnih nesreč, od poplav, toče, tornadov, do eksplozij v raznih industrijah (kemični, farmacevtski, plinarnah …), po zadnjih informacijah, ki kapljajo na plano, pa naj tudi ladje s surovinami ne bi smele pripluti v pristanišča.

Tu vam dajem seznam stvari, ki jih je dobro imeti na zalogi. Epic Economist (glej YouTube) in drugi opazovalci nas že več kot leto dni pripravljajo na obdobje lakote, stradanja, zato je pametno imeti zalogo tudi za 6 mesecev. Zavedati se moramo, da bo slej ko prej prišla zima, ko hrane na vrtovih ne bo. Dolgo časa je bila zmeda tudi v moji glavi, ker so v Sloveniji, z izjemo virusa, le redki doživljali krizo, pomanjkanje dela itd. Da bi vas seznanjala s to informacijo, torej prej ni imelo smisla. Še danes bo marsikdo zamahnil z roko, češ, spet nas straši. Zapomnite si lahko samo nekaj. Ko so se stvari zgodile v drugih državah, so prišle brez opozorila. Po svetu že dolgo beležijo pomanjkanja goriva, hrane … Informacije so od ljudi, ki živijo v tujini.

Drugi izziv poleg prekinitve dobavnih verig je seveda tudi vreme in upravljanje z njim, kar nam lahko uniči pridelke, ki jih imajo kmetje na njivah. Ko se pogovarjam z ljudmi o pripravi ozimnice, večina čaka na lastni pridelek, ko bo. Po svetu so katastrofalne poplave, tornadi, toča, plazovi, vulkani … Le malo informacij o tem je v naših medijih. Samo eno neurje, kot je bilo v prvi polovici julija v Ljubljani, lahko na poljščinah naredi ogromno škode. Lahko vam odnese vse. Naredite zalogo zdaj. Kar pridelate sami, naj bo samo še dodatek k ozimnici.

Poleg prekinitve dobavnih verig lahko pričakujemo tudi izjemno povišanje cen. Temu smo priča že celo leto, tako da to izkušnjo že imate. Torej, zakaj ne bi na jutri mislili že danes?!

Kaj imeti na zalogi?

 • hrana in voda (ne samo v skrinji, pač pa tudi konzerve, stekleni kozarci, v kleti, vse, kar ima dolg rok uporabe oz. se ne pokvari),
 • obleka (sploh, če imate otroke, ki rastejo – že zdaj nabavite večje številke),
 • zdravila (sploh, če so prisotne kronične bolezni, proti bolečinam, alergijam, itd.), vitamini, probiotiki,
 • prva pomoč,
 • gorivo, plin za kuhanje,
 • higienski pripomočki,
 • čistila, WC papir,
 • orodje za vrt, semena za naslednjo sezono,
 • orodje za popravilo manjših zadev, žarnice, baterije,
 • vžigalice in sveče, za primer, če ni elektrike,
 • drva, oglje, žar na drva ali oglje.

V kolikor imate še kakšne posebne okoliščine, ne pozabite se že zdaj pripraviti na njih. Ste noseči in pričakujete otročka? Nabavite si stvari vnaprej.
Zdaj poskrbite za zdrav imunski sistem. Bodimo veliko na soncu, a pazimo na najhujšo vročino, jejmo sadje, zelenjavo, pijmo dovolj tekočine, pazimo na svoje misli, saj so naše glave v tem času zelo napete.

Verjamem, da prihajajo boljši časi in da se za vsem tem strašenjem skriva največja transformacija na denarnem, ekonomskem, gospodarskem, zdravstvenem, šolskem področju, in da nič več ne bo, kot je bilo. Toda vse to je dolg proces, ki se ne more zgoditi čez noč.

In še nekaj: Ko so se stvari zgodile v drugih državah, so prišle brez opozorila. Po svetu že dolgo beležijo pomanjkanja goriva, hrane. Poleg prekinitve dobavnih verig lahko pričakujemo tudi izjemno povišanje cen.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE