Finančni nasvetiKolumne

Polona Ajdič: Ustavitev dobavnih verig bo dokončno povzročila pomanjkanje dobrin in eksponentno rast cen

Kot vse kaže se staro dokončno poslavlja na res, za marsikoga, bizaren način. Zadnje info o ustavitvi luke Trst in Genove ter tudi ostalih luk v Italiji, so za marsikoga končno le postale zaskrbljujoče. Vendar samo za tiste, ki raziskujejo ali so obrtniki ali podjetniki in se že soočajo s tem, medtem ko večina zaposlenih še vedno misli, da so to samo govorice. Na njihovo žalost so resnične.

Piše: mag. Polona Ajdič

Ko je Kitajska v začetku meseca oktobra 2021 ali konec septembra že (datume je kar težko z gotovostjo napisati, saj prihajajo info z zamikom) ostala brez avstralskega premoga, ki je nujno potreben za njeno industrijo, se je ustavila tekstilna pa tudi aluminijasta industrija. Bilo je na Kitajskem, Libanonu, kjer so imeli kot prvo velike redukcije elektrike. Tam daleč, misli večina. Ne pomislijo pa na to, da je bila svetovna globalistična trgovina in industrija danes kompletno povezana, da proizvajalci nimajo zalog in da deluje vse po sistemu »just in time«, ki ima za posledico ustavitev proizvodnje takoj, ko nekega dela, ki ga v proizvodnji potrebuje, ne dobi. Če se ustavi tekstilna industrija, pomeni, da ne bo oblačil, saj večina oblačil prihaja iz tistih koncev.

Kaj bo pomenilo zaprtje luke Trst za slovensko gospodarstvo in nenazadnje za Slovence? Kot kaže tisto, na kar sem opozarjala že v prejšnjih revijah 5D. Na eni strani že beležimo rast cen goriva, hrane, oblačil, idr., a dogaja se tisto drugo, čedalje pogosteje: v trgovinah, kjer smo bili vajeni, da imajo vsega dovolj, da dobimo zelo hitro, ko in kar naročimo, zdaj kar naenkrat ni robe, materiala, surovin. Ta kriza se bo še poglobila prav z zaprtjem luk oziroma s prepovedjo vstopa ladjam v luke. To je dogaja po celem svetu, zdaj je prišla na vrsto Evropa.

Po nam znanih informacijah se natančno preverjajo vse ladje zaradi tihotapljenja otrok, trgovin z otroci in organi, jedrskim drugim orožjem, po drugi strani zaradi kibernetskih napadov na programe v pristaniščih. Točen vzrok bo povedan kasneje, mi se moramo na to pomanjkanje samo pripraviti.

Pomanjkanje goriva, ker tanker ne more raztovoriti goriva v luki in ga potem razposlati po državi, pomeni, da se logistika ustavi. Logistika je pa vse. Če kamion ne more napolniti goriva, ne more pripeljati ničesar! Isto velja za vlake! Pomanjkanje goriva ne pomeni, da se samo mi ne bomo mogli voziti okoli, ampak pomeni prazne police v trgovinah.

Ko bo ustavitev gospodarstva dovolj očitna, pa predvidevamo lahko tudi, da se bo zgodil padec ali bolje rečeno strmoglavljenje finančnih trgov. Da se bo to zgodilo, je jasno. Gotovina in denarni sistem, ki je vladal do sedaj, se poslavlja. Že v krizi leta  2008 bi se moralo po enih planih to zgoditi, vendar so v resnici vse imeli samo za »vajo«, izvedba pa se je prenesla v leto 2021 ali začetek leta 2022.

Večina ima še vedno denar samo na bančnih računih ali skladih, delnicah, kar so ponujale banke ali zavarovalnice. Ljudje, »mali človek«, največkrat nimajo znanja ali info, da bi svoja sredstva  ustrezno razporejali.

V tem trenutku imate verjetno zadnjo možnost, da svoja finančna sredstva in predvsem gotovino, ki jo Slovenci imajo v pretežnem delu, razporediti in razpršite. Brala sem napotke nekaterih, ki so napovedovali in svetovali, da je potrebno dvigniti ves denar in ga imeti doma v gotovini. To je po mojem vedenju zelo slaba odločitev, saj bo gotovina kot taka šla in se ne bo pretvorila v nov bančni sistem.

Sredstva pa je vsekakor pametno razporediti na različna sredstva: plemenite kovine (zlato, srebro), nepremičnine in del tudi v raznih finančnih segmentih (kriptovalute, ki so del QFS, uporabno vrednostjo, novi projekti z realno realizacijo).

Ali nas mora biti strah prihodnosti? Nikakor ne, čeprav bo vmesno obdobje kot kaže zelo šokantno in travmatično. Če smo na te zadeve pripravljeni, da so shrambe polne in da smo poskrbeli, da nas ne bo zeblo, če smo poskrbeli za razporeditev viškov sredstev, bomo lahko bistveno bolj mirno preživeli to stresno obdobje.

Za vse stvari v življenju moramo prevzeti odgovornost. Tudi za finančne zadeve. Lahko vam z informacijami pomagam pri odločitvah, vendar pa odločitev sprejmete na koncu vi sami.

Za investiranje v plemenite kovine ali nekatere kriptovalute se lahko obrnete na tel.št. 041 935 065 ali na e-naslov: polona.ajdic@cajtng.net.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE