GlobalnoNovice

V Grčiji strmoglavilo ukrajinsko transportno letalo (z orožjem) Antonov, umrlo 8 članov posadke

Atene, 17. julija – Ukrajinsko tovorno letalo, ki je prevažalo municijo iz Srbije v Bangladeš, je pozno v soboto strmoglavilo v bližini mesta Kavala na severu Grčije, pri čemer so izgubili življenje vsi člani posadke na krovu, so v nedeljo povedale srbske oblasti in letalska družba Meridian.

Slike brezpilotnega letala s prizorišča so pokazale vžiganje ostankov iz letala Antonov An-12, razsutih po poljih. Grške oblasti so povedale, da je na krovu osem članov posadke, predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva pa je dejal, da so vsi ukrajinski državljani.

Ukrajinski letalski prevoznik Meridian, ki je upravljal letalo, je dejal, da so bili v nesreči ubiti vsi člani posadke.

Srbski obrambni minister je povedal, da je letalo prevažalo 11,5 tone proizvodov, vključno z minometom in oklepi za usposabljanje, ki jih je naredila njihova obrambna industrija. Kupec tovora je bilo obrambno ministrstvo Bangladeša, je dejal.

Denys Bogdanovych, meridianski generalni direktor, je potrdil poročilo Srbije o dogodkih. “To ni povezano z Ukrajino ali Rusijo,” je po telefonu povedal Bogdanovych Reutersu.

Priče so povedale, da je letalo zajela krogla plamena, preden je eksplodiralo pri udarcu v koruznih poljih okoli polnoči po lokalnem času. Prej je pilot poročal o težavah z motorjem in zahteval zasilni pristanek.

Grški organi niso mogli zagotoviti informacij o tovoru letala ali posadki. Posebno enoto za odzivanje na nesreče in vojaške strokovnjake so poslali na kraj nesreče, lokalne oblasti pa so izdale prepoved gibanja ljudi na tem območju.

Srbski obrambni minister Nebojša Stefanović je dejal, da tovor vključuje osvetlitev minometnih granat in usposabljanje granat. Poletele so ob 1840 GMT v soboto iz Niša v Srbiji.

“Letalo je prevažalo 11,5 tone proizvodov, ki jih je naredila naša obrambna industrija. Kupec je bilo obrambno ministrstvo Bangladeša,” je dejal Stefanović.

Povedal je, da je bil tovor letala v lasti srbskega podjetja Valir, podjetja, registriranega za opravljanje zunanje trgovinske dejavnosti oborožitvene vojaške opreme in drugih obrambnih izdelkov.

Grška državna televizija ERT je sporočila, da je signal letala izgubljen, kmalu po tem, ko je pilot zaradi težav z motorjem zahteval zasilni pristanek grških letalskih organov.

Amaterski videoposnetki, naloženi na ertnews.gr, so prikazovali letala v plamenih, ki se hitro spuščajo, preden zadenejo tla in pride do, kot se je izkazalo, eksplozije.

“Sprašujem se, kako da ni padlo na naše hiše,” je novinarjem povedala priča Aimilia Tsaptanova. “Bilo je polno dima, bil je hrup, ki ga ne morem opisati, in letalo je šlo čez goro. Preletelo je goro, se obrnilo in strmoglavilo v polja.”

Višji vir jordanske regulativne komisije za civilno letalstvo je zanikal začetna poročila, da je letalo namenjeno v Jordanijo. Vir je povedal, da je načrt poleta vključeval postanek na jordanskem mednarodnem letališču Queen Alia ob 21.30 (0630 GMT), za polnjenje, je v nedeljo poročala državna novičarska agencija Petra.

Prav tako naj bi se letalo ustavilo v Dijadu in Ahmedabadu v Indiji, nato pa se je napotilo v Dako, je dejal srbski obrambni minister. (Vir)

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE