Spremenite nezdrave navade. Ne po jutrišnji zabavi, danes!

Vsem ljudem so od zgodnje mladosti privzgojene določene navade, katerih se potem držimo oz nas spremljajo skozi celotno življenje. Nekatere so dobre, nekatere slabe, večine pa se, toliko so se vkoreninile v našo podzavest, sploh ne zavedamo. Čas je, da se ustavite in razmislite, če so navade, ki so vam privzojene, dobre ali slabe. In še, če so dobre samo za vas ali tudi za druge. Ja, pri izvajanju svojih navad tudi drugim ne smemo škoditi …

Spreminjanje življenjskih navad in načina življenja je ena najtežjih sprememb v življenju vsakega posameznika. Tisto, kar človeka največkrat drži ‘v šahu’ je golo mišljenje, da se navad ne da spremeniti, dejstvo pa je, da so to le izgovori za nekaj, česar sami NE ŽELIMO spremeniti, saj nam je tako in sedaj lepše. Zakaj nam je sedaj in tako – lepo? Zato, ker so nam t enavade privzgojili naši najdražji, tako smo odrasli in na tisto obdobje nas vežejo najlepši spomini. Hkrati pa so te navade že tako ‘uhojene’, da je lepše (lažje) stopati po uhojenih poteh, kot pa odkrivati nove, neznane. Toda, potrebno je narediti ta korak, če želite narediti nekaj dobrega zase …

Navada v možganih predstavlja uhojeno pot, človek pa seveda MISLI, da je bolje stopati po znanih in uhojenih poteh, kot pa delati nove, neznane korake. Dobro uhojene nezdrave navade človeka držijo v kletki, toda vedeti je potrebno, da so vrata te kletke na stežaj odprta. Če jih človek le želi videti, da so odprta. Večinoma pa ljudje tega ne želimo videti, saj, še enkrat več, ne želimo spreminjati svojih navad.

Res težko je biti junak in se odločiti za spremebo nezdravih navad, a prav vsaka sprememba zahteva prvi korak. Zahteva izdelavo nove poti, katero boste sčasoma tudi uhodili in jo imeli za svojo. Tako se boste nekoč, ko boste stopali po novi, a že uhojeni poti, s prezirom spominjali starih, grdih navad. Z odpravo nezdrave navade je najbolje pričeti takoj, takrat, ko imate voljo, energijo, ko vas prešine, da bi … že naslednji hip je lahko za spremembo prepozno, kajti misli bodo odbrzele drugam, vi pa se boste vrnili starim in slabim navadam.

Dobro uhojene nezdrave navade človeka držijo v kletki, toda vedeti je potrebno, da so vrata te kletke na stežaj odprta.

Primer: če se že dlje časa odločate, da boste prenehali s kajenjem, je sedaj čas, da to storite. Ne po ‘samo še eni’ pokajeni cigareti, ne po jutrišnji zabavi ali naslednji teden. Vse to so izgovori. ‘Jutrišnjih zabav’ bo še nešteto, če boste čakali na to, potem ne boste nikoli prenehali kaditi. ‘Naslednjih tednov’ bo tudi še veliko, če boste čakali na naslednjega, ne boste nikoli prenehali s kajenjem. Presekajte vozel danes, zdaj in se za vedno poslovite od slabih (in predvsem za vas škodljivih) navad … (kajenje, pitje kave, alkoholiziranje, uživanje nezdrave hrane (mesa, mleka, mlečnih izdelkov, jajc, hitra hrana, procesirana hrana), igre na srečo, …)

Morda bo kdo pomislil, da omenjene slabe navade sploh niso slabe navade, a to menite zato, ker ste naučeni, da tako mislite. Če pa bi resetirali možgane in začeli razmišljati znova, ‘iz nule’, pa bi videli, da se vam cigareti v bistvu gnusijo, da je meso v bistvu mrtva živalica, da je mleko v bistvu izloček krave, namenjen kravjemu mladičku, jajce kurja menstruacija, itd, itd. Namesto tega raje preberite kakšno knjigo, se učite, sprejemajte nove in prave odločitve ter sooblikujte lepši in boljši svet.

 

(Foto: vir)

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE