DružbeniIntervjuji

SLS O CHEMTRAILIH: V tovrstne teorije zarote ne verjamemo.

  • KONOPLJA: Kakšno je vaše mnenje o indijski konoplji? Legalizirati ali ne? Dovoliti, da vsak sadi za lastne potrebe (ne glede, če bi to bilo za zdravje ali ‘rekreacijo’)? Zakaj DA ali zakaj NE?

V SLS pozdravljamo možnost uzakonitve uporabe konoplje v medicinske namene. Že leta 2014, ko je bil v obravnavi podoben predlog zakona, smo podprli namero predlagateljev, da se o konoplji in njeni pridelavi, prometu in uporabi v Sloveniji javno spregovori in se odpravijo nekateri tabuji, po drugi strani pa tudi obelodanijo miti in dejstva. Obenem smo mnenja, da bo treba strogo nadzirati in tudi zakonsko urediti pridelavo konoplje za medicinske namene, pri uporabi zagotoviti skrben zdravniški nadzor ter zagotoviti njeno popolno sledljivost.

Dejstvo, da imajo kanabinoidi zdravstveno dokazane pozitivne zdravilne učinke in so sredstvo za lajšanje bolečin, upravičuje razmislek o pravici bolnikov do uporabe zdravila na osnovi konoplje, še posebej v luči dejstva, da se tudi nekatera druga zdravila za lajšanje bolečin, ki so narejena na osnovi narkotičnih sestavin, že dolgo uporabljajo povsem legalno za potrebe medicine. Torej, v medicini se že zdaj lahko uporabljajo nekatere substance brez posebne formalne legalizacije (npr. morfij in druge substance oz. zdravila, ki vplivajo na psiho, kot so zdravila za duševne bolezni) in ki so že sedaj dostopne pod posebnimi pogoji in z omejitvami.

Nesmiselno si je tudi zatiskati oči pred dejstvom, da konopljo po nekaterih ocenah v Sloveniji uporablja že okoli 150 tisoč ljudi, med njimi več tisoč takih, ki jo uporabljajo kot zdravilo, in da so že z vidika obvladovanja trga in tudi zdravstvenih tveganj določeni posegi v zakonodajo nujno potrebni. Zato pričakujemo od Vlade RS in Ministrstva za zdravje RS, da skrbno prouči izsledke dosedanjih raziskav in podana strokovna mnenja ter s tem pripravi možnosti spremembe veljavne zakonodaje.

  • ŽIVINOREJA: Kakšno je mnenje stranke o živinoreji? Živinoreja onesnažuje zrak bolj kot ves promet na svetu skupaj, porablja se enormne količine voda, krčijo se gozdovi, ‘izgublja’ se planet … hkrati pa je meso s strani WHO označeno za rakotvorno!

V SLS zagovarjamo slovenskega kmeta, spodbujamo samooskrbo in prisegamo na lokalno kakovost, zato bomo uredili status družinske kmetije, poskrbeli za starejše, ki kmetijo predajo naslednikom, in za trajnostni razvoj slovenskega podeželja. Menimo, da je ključ v trajnostno naravnanem kmetijstvu, ki se v največji meri izogiba uporabi kemičnim preparatom.

  • CHEMTRAILI: Kakšno je mnenje vaše stranke o t. i. chemtrailih? Nas zaprašujejo s strupi ali ne? Kdo to dela in zakaj?

V tovrstne teorije zarote ne verjamemo.

  • CEPLJENJE: Ste za obvezno cepljenje in zakaj? Ali ste za prostovoljno cepljenje in zakaj?

Zagovarjamo obvezno cepljenje otrok, ker lahko samo na tak način zagotovimo zadostno precepljenost in omejimo širjenje težkih bolezni. Pred leti smo tako že izkoreninili mnoge bolezni, ki so na tistih, ki so preživeli, pustile trajne posledice, zato ne vidimo razloga, zakaj bi cepljenja opustili. Znanstvene raziskave so tudi pokazale, da cepiva ne povzročajo avtizma in drugih nevrodegenerativnih bolezni. Poleg tega lahko danes oseba v kratkem času prepotuje velike razdalje in tako bolezen raznese na različne konce sveta. Zato je neodgovorno, da se zanašamo in sklicujemo na to, da bodo drugi poskrbeli za našo zaščito. V mislih moramo imeti tudi tiste ranljive skupine, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti in tako sami poskrbeti za svojo varnost. Te ljudi z zavestnim zavračanjem cepljenja spravljamo v življenjsko nevarnost, saj bi jim bolezen lahko povzročila resne zaplete ali celo smrt.

  • SLOVENIJA, EU in NATO: Naj Slovenija še ostane v EU in NATO-u? Zakaj DA ali zakaj NE? Kaj so prednosti in kaj slabosti?

Vsekakor podpiramo, da Slovenija še naprej ostane v EU in NATU. Ne glede na izzive, s katerimi se sooča EU, ima članstvo v njej vsekakor tudi velike prednosti. Slovenska ljudska stranka si bo prizadevala, da bomo dobro pripravljeni na novo finančno strategijo, da bo kmetijstvo imelo vizijo, razdelane kratkoročne in dolgoročne cilje – le tako bomo lahko uspešni pri črpanju sredstev iz EU skladov po letu 2020.

Slovenija naj tudi ostane članica NATA, kajti varnost je vrednota, ki je ne smemo jemati samoumevno. Izziv, ki ga vidimo v prihodnosti, je vključitev gasilcev v t. i. obrambni denar. SLS je predstavila predlog, po katerem bi dodaten odstotek sredstev BDP, ki bi ga država morala nameniti za obrambo, razdelila med gasilce in Slovensko vojsko. Pri tem bi bila ključna sprememba dejavnosti zaščite in reševanja, ki bi morala po novem spadati pod obrambno dejavnost. Sistem obrambe in zaščite lahko bistveno izboljšamo, če ga nadgradimo z vključitvijo odlično organiziranih gasilcev v sistem. Prispevek za gasilce v višini 0,5 % BDP – kar predstavlja 200 milijonov evrov na leto – bi po oceni SLS lahko dosegli postopno v naslednjih štirih letih, pri čemer začnemo s prispevkom v višini 0,20 % BDP v prvem letu in postopno dvigujemo za 0,10 % BDP na leto. Polovico tega zneska bi porabili za ureditev statusa 150.000 prostovoljnim gasilcem, drugo polovico pa za oblikovanje enote in nakup opreme za 5.000 prostovoljnih gasilcev – rezervistov, usposobljenih za mednarodne enote civilne zaščite, za pomoč ob elementarnih nesrečah doma in v sosednjih državah. Ti bi lahko služili tudi kot učinkoviti sestavi v pomoč slovenski vojski in policiji v primeru varnostnih problemov v državi ali na naših mejah – po zgledu teritorialne obrambe.

  • VOLITVE 2018: Katere so glavne tri stvari, s katerimi želite prepričati Slovence, da volijo vašo stranko? Kaj bo v štirih (ne osmih, torej v enem mandatu) letih drugače, če vam uspe sestaviti vlado ali priti v vladajočo koalicijo?

Slovenska ljudska stranka (SLS) se na letošnje volitve odpravlja z enim ciljem – vrniti se v parlament. SLS je stranka trdnih temeljev, saj letos praznujemo 30-letnico od ustanovitve prve demokratične stranke, in imamo jasne zaveze – sobivamo VARNO, znamo GOSPODARNO, delujemo LOKALNO. V začetku marca smo začeli kampanjo Odpravimo 1000 neumnosti, da lahko državljanke in državljani na spletni strani www.sls.si objavijo birokratske nesmisle, ki jim otežujejo življenje in vsakdanje delo. V Sloveniji smo imeli ob osamosvojitvi 357 zakonov in 872 podzakonskih aktov. Danes imamo v  veljavi  več kot 800 zakonov in skoraj 20.000 podzakonskih aktov. Nerealno je pričakovati, da bodo državljani poznali vso to množico predpisov in se po njih ravnali, tako veliko število predpisov pa na drugi strani predstavlja velik zalogaj tudi za službe, ki nadzorujejo spoštovanje in izvajanje zakonov.

Ciljev, kaj bomo naredili, ko pridemo v parlament, je veliko, zato izpostavljamo le nekatere. Kot prvo bomo razbremenili plače v korist delavcev, da bo tudi gospodarstvo lažje zaživelo, da bomo konkurenčnejši tujini in bodo podjetja lahko zadržala doma usposobljen kader. Znižali bomo davke na predkriznih 8,5 in 20 odstotkov ter prisluhnili zahtevam slovenskega gospodarstva. Upokojencem bomo zagotovili dostojne pokojnine, da po opravljenem delu ne bodo živeli pod pragom revščine. Posodobili bomo zastarel šolski sistem, odpravili domače naloge in opolnomočili družbo z znanji in veščinami prihodnosti. Ker prisegamo na lokalno kakovost, bomo uredili status družinske kmetije, poskrbeli za starejše, ki kmetijo predajo naslednikom, in za trajnostni razvoj slovenskega podeželja.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE