Aktualno

Saj pri uživanju mleka ne trpi nobena žival …

Ja, tako misli večina ljudi. Žal še vedno večina ljudi. Kljub temu, da skrivnosti padajo oz se razkrivajo iz dneva v dan. Mleko je (ob tej priložnosti za hip pozabimo, da je zdravju škodljivo) za nekatere celo bolj krvavo, kot zrezek.

Vsak kozarec mleka, lonček jogurta, košček sira, sladoled, čokolada, vse to je zamazano s trpljenjem, ki ga človek povzroča živalim.

Teliček, ki ima na gobčku nameščene žeblje, zaradi katerih ne more do mamice, njenega mleka … Mleko ‘je’ namreč namenjeno ljudem, saj z njim mlekarji služijo lepe denarce. Pri tem jih seveda prav nič ne zanima vaše zdravje, kaj šele za žival …

Vez med mamo in njenim otrokom je najmočnejša vez v naravi. In zamislimo si, kako grozna kazen je za malo, na mamo navezano bitje, ko mu nataknejo takšno ali podobno ‘napravo’, da ne more več piti mleka, da ga več ostane za ljudi. Vsaka človeška mama si lahko predstavlja kako kruto bi bilo, če bi nekaj podobnega nataknili njenemu otroku, ki ne bi več mogel piti mleka ali se stisniti k njenim prsim v iskanju topline in varnosti.

Človek je res pošast. Za svoj dobiček je pripravljen storiti skoraj vse. Še najmanj pa mu je mar trpljenja živali. In vsi mi, naša družba, podpiramo podobne grozote, kot je ta.

Mleko, jogurt, sir, čokolada, sladoled, sladice, smetana, … Vse je umazano s trpljenjem, cviljenjem živalskih otrok, življenjem v ujetništvu in prezgodnjo smrtjo v klavnicah. 

Morda boste rekli (in tako našli še en izgovor za svoje početje) z besedami – ja, saj drugod po svetu res grdo delajo z živalmi. Pri nas je drugače. Mar res? Posnetek s slike je narejen pri nas. A četudi bi bilo tako le v Luksemburgu ali Zambiji – tudi tam živi mamica (kravica), ki ima mleko namenjeno svojemu otroku, in tudi ona se ne želi ločiti od njega, tudi ona ne želi umreti … in še manj – njen otrok, teliček.

Na tržišču se najde zelo lepa in raznolika ponudba veganskega mleka, ki je bolj okusno, bolj zdravo, pa tudi nobena žival ne bo trpela (niti umrla) pri njegovi pridelavi.

Odločimo se raje za bolj zdrave (in tudi po okusu boljše) in živalim prijaznejše alternative, kot so riževo mleko, pa madljevo, sojino, ovseno, kamutovo mleko, itd … Pa tudi vse ostale sestavine lahko najdete rastlinskega izvora.

Če vam je že vseeno za živali, naj vam ne bo vseeno za vaše zdravje, človeštvo, planet, kamor spada tudi zdravje in eksistenca vaših otrok.

(Foto: vir)

CLOSE
CLOSE