Zanimivosti

S presno prehrano proti menstruaciji?

Vprašanje:

Prijateljica je presna veganka približno 4 leta in od takrat nima menstruacije. Ne da nima redne, temveč je sploh nima. Ravno zaradi tega redno hodi k zdravniku, kjer se testira na vse možne (kritične) stvari in doktor ji zagotavlja, da je z njo in njenimi hormoni vse v redu (tudi otroka da ima lahko normalno). Meni je to čudno … Če povem po pravici, sploh prvič slišim za kaj takega. Tudi drugi, tudi ženske, s katerimi sem se pogovarjal, prvič slišijo za to in vsi po vrsti menijo, da to ni normalno. Kaj menite vi?

Odgovor:

Seveda to ni normalno in to je tudi eden od razlogov, zakaj nikomur ne preporočam, da naj bo izključno na presni prehrani. Do izgube menstruacije zna priti zaradi pomanjkanja maščob in beljakovin v prehrani, ki so sicer potrebne za normalno sintezo hormonov. S presno prehrano je preprosto preveč tveganja, prednosti te prehrane pa so rahlo napihnjene. Isti efekt za zdravje, kot ga ima presna, surova prehrana (ki je kakor najbolj zdrava za ljudi) ima tudi celovita rastlinska prehrana. Lahko je biti povsem zdrav tudi na uravnoteženi presni prehrani, a je za to potrebno veliko znanja in truda, kot tudi denarja. Toda, za nekaj takega, kot sem povedala, ni nikakršne potrebe, ker presna prehrana ne prinaša posebnega presežka v primerjavi s preverjeno zdravo in primerno celovito rastlinsko prehrano (sadje in kuhana zelenjava, kalčki, oreščki, žitarice, stročnice). Srečno!

(Foto: vir)

Imate tudi vi vprašanje za našo svetovalko? Pošljite nam vprašanje na info@cajtng.net.

 

Informacije na tej strani so zgolj informativne narave. Predlagamo, da se glede vaših težav posvetujete z vašim lečečim zdravnikom.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE