GlobalnoNovice

Rusija spreminja svetovni finančni sistem

Rusija si prizadeva odpraviti potrebo po svetovnem bančnem sistemu SWIFT, je dejal Maxim Oreshkin, svetovalec Vladimirja Putina.

»Kar zadeva SWIFT, je zelo preprosto. Naredili bomo vse, da ne bo več potreben. To je pravzaprav ključna naloga v tem trenutku,« je dejal svetovalec ruskega predsednika.

Oreškin je poudaril, da je svet uporabljal dolar in evro, ker “je bilo priročno”, poročajo Novosti.

»Ves svet je bil talec zahodnega finančnega sistema, ker so ga bili vsi navajeni, vsem nam je ustrezal. Kristalno jasno je, zakaj Rusija in Kitajska uporabljata dolarje ali evre. Samo iz navade,« je dejal Oreškin in dodal, da so se razmere zdaj spremenile in da kroženje rubljev in juanov raste.

Oreškin je še napovedal, da bi lahko ruska centralna banka dodatno znižala obrestno mero in da bodo o tem razpravljali na seji 22. julija.

24. februarja je Rusija začela vojaško operacijo v Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin je dejal, da je njen cilj “zaščita ljudi, ki so bili osem let izpostavljeni genocidu kijevskega režima”.

Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, so oborožene sile Ruske federacije 25. marca opravile glavne naloge prve etape – bistveno so zmanjšale bojni potencial Ukrajine.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE