KolumneRazbijanje mitov o hraniRevija 5DZdravje

Razbijanje sodobnih mitov z Ivanom Sočetom | Mit #006: O ekološko pridelanem mesu z manj maščobe

Vsak mesec poiščemo nekaj sodobnih mitov, ki so tako ali drugače aktualni prav v današnjem času. Gre za prepričanja, za katera večinoma nimamo nobenih oprijemljivih dokazov, da so resnična, kar navsezadnje pomeni, da ne gre za znanstvena dejstva, ki bi temeljila na trdni, realni podlagi, temveč bolj za neke vrste verovanja, ki so nam bila vsiljena s strani vladajočih, mi pa smo jih brez cenzure sprejeli za svoja in jim dopustili, da krojijo naša življenja. Skupaj z Ivanom Sočetom, neodvisnim, kritičnim mislecem, bomo skušali pokazati, zakaj so ta prepričanja zgolj miti in nič več kot to.

Tekst: Ivan Soče

Mit #006: Živalska živila z manj maščobe, ki so ekološko proizvedena, so bolj zdrava

Pečenje na žaru brez maščob imajo mnogi za bolj zdrav način priprave mesa, sira ali celo zelenjave. Posebej moški se radi pohvalijo, da so “mojstri žara”. Resnica je, da tudi po odstranitvi mastnih delov v mesu ostane še veliko maščobe. Siri vsebujejo običajno več kot 30 % maščobe, maslo pa je maščoba z dodatki. Noben način priprave živalske hrane je ne spremeni v koristno hrano.

Tudi meso iz proste reje (ekološko) je, kljub manjši količini kemikalij, še vedno meso.

Vse pogosteje ljudje zamenjujejo rdeče meso s perutnino, perutnino z ribami. Razlike med različnimi vrstami mesa so manj pomembne, čeprav je znanstveno dokazano, da rdeče meso bolj škodi kot belo. Če bi poiskali analogijo v nekem drugem segmentu, bi enako argumentirano trdili, da je manj škodljivo popiti 8 kozarcev vina kot 10 ali da je varneje voziti 180 kot 200 kilometrov na uro. Toda 8 kozarcev vina in hitrost 180 km na uro predstavlja previsoko tveganje, zato tega običajno ne počnemo. Slišimo, da so ribe “zdravo meso”, a tega ni dokazala še nobena dobro zasnovana študija.

Ni bistvene razlike med različnimi vrstami mesa ali mleka: nobeno meso ni zdravo in nobeno živalsko mleko ne ustreza človekovim potrebam. Jajca niso koristen vir beljakovin, rumenjak je dobesedno holesterolska bomba …

V vsakdanjem besednjaku govorimo o boljšem mesu, kakor da obstaja neko dobro meso in je neko drugo pač boljše. Resnica je, da nobeno meso ni dobro in da je drugo še manj dobro. Reči bi torej morali, da so ribe slaba hrana, perutnina še slabša in rdeče meso najslabša hrana, industrijsko proizvedeni mesni izdelki pa so nevarna hrana.

Ribe res vsebujejo več omega 3 maščobnih kislin kot piščanec, toda še vedno manj kot lan. Ribe vsebujejo veliko živega srebra, arzena in drugih strupov, ki pa jih lan ne vsebuje. Ribe iz ribogojnic morda res ne čistijo strupov iz morja, a dvomim, da uživajo zdravo hrano za ribe. S takšnimi ribami je podobno kot s farmskimi piščanci.

Ni bistvene razlike med različnimi vrstami mesa ali mleka: nobeno meso ni zdravo in nobeno živalsko mleko ne ustreza človekovim potrebam. Jajca niso koristen vir beljakovin, rumenjak je dobesedno holesterolska bomba. Jajca so pogosto vir okužb s salmonelo in eden najpogostejših alergenov. Največ jajc porabimo v obliki dodatkov pri pripravi testenin, sladic ipd., ne zato, ker bi prispevala poseben okus, ampak preprosto zato, ker smo tako navajeni.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE