Presni cvetačni čips

Pražen krompir ali pommes frites (ang.: Chips, am. ang.: French fries) je jed iz krompirja. Popularna je v veliko deželah širom sveta in ima tudi veliko različnih nazivov. Pri nas se uporabljata izraza čips in pomfrit, kar pa – oboje – spada med najbolj nezdrave obroke. Krompir je sicer sam po sebi zelo dober vir B vitamina, ko pa ga enkrat potopimo v vrelo olje, se to nizko kalorično živilo spremeni v kalorično bombo, ki tudi dviguje holesterol.

Veganski čips

Na strani “Za lepše življenje” zato namesto klasičnega čipsa ali pomfrita priporočamo presni cvetačin čips, ki je, kot vegani radi rečejo, hrana za dušo. Pripravite ga tako, da surovo cvetačo nacvetkate ali na drobno narežete, dodate zmlete mandlje, bio česen v prahu (lahko tudi papriko), sol in nato olivno olje. Vse skupaj z roko ‘napackate’ in premešate ter pustite, da se okusi prevzamejo. Sledi samo še ‘ham ham’ …

Kako je (domnevno) nastal čips?

Leta 1853 je v restavracijo Moon’s Lake House v ameriški državi New York stopil ugleden in zelo bogat gost. Ko je dobil hrano, pražen krompir, jo je zavrnil z obrazložitvijo, da je le-ta narezan preveč na debelo. Glavni kuhar je krompir narezal na manjše koščke, ga popražil in poslal petičnemu gostu, kateremu pa je bilo tudi tokrat predebelo. Ko je tudi tega zavrnil, je glavni kuhar vzel kropir in ga zrezal na tanke lističe ter ga vrgel v vrelo olje. Ko je gost zagledal tako pripravljen krompir, je pojedel celo porcijo in si zaželel nove. Kmalu je ‘na tanke lističe narezan krompir’ postal specialiteta te restavracije. Za izumitelja čipsa sicer velja Herman Lay, ki je kmalu za tem ugotovil, da lahko čips osvoji svet. V dvajsetih let 20. stoletja je začel čips pakirati v vrečice in obdržal se je vse do dandanes, ko še vedno radi posežemo po tem, sicer zelo nezdravem, prigrizku. Lay je imel prav, čips je dejansko obnorel svet!

VIDEO: Ob cvetači lahko za čips uporabite tudi zelje in ga začinite na isti način

CLOSE
CLOSE