Med koledarji prvič tudi Nastjina barka

Izmed številnih koledarjev, ki nam bodo tudi letos »šteli« dneve, je tudi letos moč zaslediti največ gasilskih, med pogostejše pa spadajo tudi avtomobili in naravne lepote. Med slednje spada tudi koledar Mariborčanke Nastje Židanik, ki je izdala koledar z naslovom Nastjina barka, na njem pa je predstavljenih nekaj utrinkov njenega sobivanja z najbolj zapostavljenimi živimi bitji.

Koledar je sestavljen iz 13-tih strani, vsako stran pa krasi ena, a edinstvena slikica nekaj živali, ki bivajo na Nastjinem posestvu na Čagoni (občina Cerkvenjak, na pol poti med Mariborom in Mursko Soboto). V objektiv so ujeti tudi nekateri člani družine, ki tudi sobivajo z živalmi na posestvu; Nastjina »desna roka« in mož Miloš ter sin Filip Lev, tudi sam velik ljubitelj živali. Koledar je ilustrirala in grafično zasnovala hči Ana Židanik.

13-listni koledar Nastjina barka lahko kupite za simboličnih 12 evrov, z nakupom pa boste pomagali rešenim živalim, ki so svoje pribežališče našli pri Nastji Židanik.
Na sliki: Osnutek naslovnice 13-listnega koledarja Nastjina barka za leto 2020. Koledar lahko kupite za simboličnih 12 evrov, z nakupom pa boste pomagali rešenim živalim, ki so svoje pribežališče našli pri Nastji Židanik.
Nastjina barka …

Nastja ima na posestvu v Čagoni okoli 130 živali, prav nobene od teh pa si ni omislila sama, iz lastne želje po posedovanju živali. Zavetišče oz novi dom pri njej so večinoma dobile zapuščene ali poškodovane živali, nekaj pa jih je Nastja tudi rešila tik pred zakolom. Vse pa je družilo eno – vse so imele pred seboj zelo temno, črno prihodnost …

Vse te živali, ki so že dobesedno zrle smrti v oči, so tako dobesedno zadele »tombolo«. Ne le, da so našle svoj dom, prišle so celo v okolje, kjer bodo prvič v življenju srečne, hkrati pa so »našle« osebo, ki jim bo – v okviru svojih zmožnosti in s pomočjo svoje družine – (po)nudila dušo in srce. Ali če hočete, prišle so »s ceste« v živalski – raj.

V koledarju Nastja pod vsako sliko tudi opiše njen pomen, a le na kratko. Če bi želela napisati zgodovino sobivanja s to živaljo ali njene značilnosti, bi namreč za vsako potrebovala veliko več prostora. A prijatelji živali, katerih ni malo oz jih je čedalje več, za dogodivščine z Nastjine barke niso prikrajšani, saj jih redno objavlja na svojem FB profilu.

Vas zanima, kako je na posestvo Nastjina barka, ki se razprostira na 80 arih, prišel divji srnjak Lan? Kako ježinja Ava in jež Lars? Ali pa pujsa Peggy in pujs Mili? Puranka Gill? Gosak Odin in goska Ilvy? In oven Ariel? No, če vas to res zanima, kliknite na Nastjin FB profil ali na video (spodaj) in jo spremljajte. Nastjina barka je namreč – zaradi tako željenega miru za živali – za obiskovalce zaprta, a prepričani smo, da boste tudi s spremljanjem FB profila dodobra spoznali živali in prenekatero tudi zelo vzljubili.

 

… in Zavod Nastjina barka

Nastjini koledarji krasijo že kar nekaj slovenskih domov, v kolikor pa želite Nastji pomagati pri nadaljevanju nudenja lepše prihodnosti živalim, lahko to storite z nakupom koledarja, ki stane simboličnih 12€.

Nekaj strani iz Nastjinega koledarja

Zaupamo vam lahko še, da je v načrtu tudi ustanovitev zavoda Nastjina barka, kar bo »pribežališču za živali« omogočilo, da začnejo delovati tudi kot pravni subjekt. Takrat bodo možne tudi drugačne oblike pomoči Nastjini barki, posredno pa najbolj zatiranim živim bitjem na svetu, katerih se (izključno zaradi človeške želje po uživanju mesa) ubije preko 100.000 dnevno. Samo v Sloveniji in v samo enem dnevu …

 

Video:

VIDEO: Nastjino predavanje v Celju v sklopu projekta Veganska druženja (dec. 2019)

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE