Finančni nasvetiKolumneRevija 5D

Polona Ajdič: 15. 8. 2021: 50-letnica ukinitve zlatega standarda

15. avgust ni samo praznik Marijinega vnebovzetja, ampak je tudi dan, ko se je pred petdesetimi leti začel dokončen propad ameriškega dolarja. Bomo 50 let kasneje dejansko videli njegov dokončni konec? To bo tudi konec denarja ali valut, kot jih poznamo danes. Večina si to težko predstavlja, sploh ker v medijih in šolah o tem ne govorijo in učijo kaj dosti, pa vendar, čas kovida je razkril marsikaj, kar se dogaja in se je dogajalo, zato je vse to samo logična posledica.

Piše: mag. Polona Ajdič

Uradna razlaga za ukinitev zlatega standarda naj bi bila, da se določi fiksen tečaj in prepreči manipulacije na trgu. A kot kaže, so se takrat šele dobro začele. Dolar še danes uradno velja za prvo rezervno valuto. Si lahko zamišljate, kaj bo sledilo v mednarodni trgovini, ko se to zgodi?
Kaj sploh je »zlati standard«?

To pomeni, da vzdržuješ količino denarja, ki je v obtoku (fizični in elektronski skupaj) v določenem razmerju v odnosu do razpoložljive količine zlata. Ta razmerja so bila različna (1/20 od 1 unče zlata, danes 1 unča ustreza približno 1.600 EUR – samo pomislite, za koliko se je razvrednotil dolar?!). Z ukinitvijo tega razmerja, ki ga je izvedel ameriški predsednik Nixon, se je to razmerje porušilo in »dovolilo« ustvarjanje denarja iz zraka. Njihov neuraden argument je bil, da potrebujejo več denarja za odpravo posledic vojn, a te vojne so zakuhali prav oni.

Že takrat so bili mediji pod njihovo kontrolo, da odvračajo pozornost od pomembnih stvari, zato večina, sploh zaposleni ljudje, nima občutka in znanja o tem, kaj se sploh skriva v ozadju besed »denar«, »valuta«.

Kaj lahko naredimo sami?

Samo v času razglašene epidemije oz. od konca leta 2019 pa do marca 2020 se je ustvarilo preko 40 % vsega obstoječega denarja. To velja za vse valute, ne samo za ameriški dolar. Zaradi mednarodne trgovine se morajo vsi obnašati podobno. Različne valute in posledično menjalni tečaji omogočajo bankam zaslužke iz naslova provizij za menjave. Če pa vzamete kredit v tuji valuti, pa vam lahko pošteno zagreni življenje, ko tečaj namerno spremenijo. Več o kreditih v švicarskih frankih si lahko preberete v preteklih številkah revije 5D.

Globalna situacija (kovid, potresi, poplave, suša, toča, tornadi, prekinitev dobavnih verig) ima izjemen vpliv tudi na življenje in delo pri nas. Ni surovin, delov > ustavitev proizvodnje; vremenske neprilike in prekinitev dobavnih verig > slej ko prej ne bo več ponudbe v trgovinah, kot smo jo poznali. Več o tem si preberite v mojem prispevku v prejšnji številki.

Kaj v vsej tej noriji, ki se odvija pred in za našimi očmi, lahko naredimo sami?

  • Razmislite, kaj bi v življenju radi počeli, in se čim prej priučite.
  • Ne nasedajte obljubam o hitrih zaslužkih, ker boste lahko izgubili denar. Vseeno pa je treba upoštevati tudi rek »Kdor ne riskira, ne profitira« in z nekim manjšim vložkom kdaj tudi tvegati.
  • Revolucija, ki smo ji priča, prinaša ogromno priložnosti, vendar se najprej podučite, kaj se dejansko dogaja v svetu in katere priložnosti so boljše.
    Ker podjetja po svetu in pri nas že propadajo oz. čutijo posledice krize, je varčevanje v delnicah in skladih izjemno tvegano, ne glede na trenutno izplačane dobičke in prikazane grafe (ki so plod manipulacije).
  • Ogromno strank mi pove, da imajo gotovino doma. Ja, za mesec ali dva, ne pa na tisoče evrov. Gotovina se bo v nov finančni sistem težje prenesla kot tista, ki je na računih.
  • Nov finančni sistem bo temeljil na digitalni obliki denarja. Obstoječi SWIFT sistem bo zamenjal QFS. Vas zanima, katere obstoječe kriptovalute bodo del njega?

Kaj torej narediti z viški denarja?

Za vse tradicionaliste in tiste, ki še niste vstopili v digitalni svet, sta primerna fizično zlato in srebro. Sama sodelujem s priznanim podjetjem, ki ima direktno povezavo s kovnico.

Vsem predlagam, da se z digitalnimi oblikami denarja čim prej srečate, saj obstajajo enostavne oblike, za katere sta potrebna osnovno znanje in razumevanje.

QFS bo temeljil na digitalnem denarju in del njega bo tudi nekaj že obstoječih kriptovalut, ki se jih sedaj lahko še kupi po res nizkih cenah (XRP, XLM, XDC, ALGO).

Naj vam bo prispevek v pomoč pri vaših odločitvah, vabim pa vas, da me za dodatne informacije kontaktirate na polona.ajdic@cajtng.net ali na 041 935 065.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE