KolumneVlado Began

Kovidna cepiva: varna ali nevarna?

Korona kriza je v razmahu. Oblast zahteva upoštevanje pogoja PCT, od ljudi pa pričakuje, da se bodo cepili, saj da so cepiva varna. Ali so cepiva proti virusu SARS-CoV-2 res varna? Če so, kar bi sicer morala biti, saj imajo ljudje ustavno pravico do varnosti, zakaj se potem po cepljenju pojavljajo nezaželeni stranski učinki, mnogokrat hudi, celo smrti?

Piše: Vlado Began, pravnik

Uradni sistemi za spremljanje nezaželenih stranskih učinkov cepiv so polni hudih zapletov in smrti, ki so se pojavili po cepljenju. Že to, da so se ti zapleti pojavili, kaže na to, da nekaj ni v redu, čeprav to samo po sebi ne pomeni, da je cepljenje vzrok za to. Toda tudi sami proizvajalci cepiv govorijo o negativnih oz. nezaželenih stranskih učinkih, kar pomeni, da vsaj posredno »dvomijo« v varnost svojih cepiv, saj nezaželeni učinki niso nekaj varnega, temveč, nasprotno, nekaj nevarnega za zdravje cepljenega. Proizvajalci sicer trdijo, da so ti učinki zelo redki, še posebej tisti s hudimi posledicami, vendar sploh ni pomembno, ali so negativni stranski učinki pogosti, redki ali zelo redki. Dejstvo namreč je, da so, in dokazov, da so, je veliko. Poleg tega pa dolgoročni učinki cepiv niso znani, ker študij o tem ni. Zato je vprašanje, ali so cepiva res varna. Seveda mora biti cepivo varno za vsakega cepljenega in ne samo za »skupnost«.

Ali cepiva ogrožajo zdravje in življenje?

Vsakdo ima zakonsko dolžnost skrbeti za svoje zdravje oz. ga varovati. To pa pomeni, da ne sme uporabljati tistih stvari, ki bi škodile njegovemu zdravju. Če cepiva proti SARS-CoV-2 niso varna, jih ne sme uporabiti, saj lahko po cepljenju zboli ali celo umre – to pa pomeni, da ni skrbel za svoje zdravje. Zato se mora proti virusu zaščititi drugače, npr. z masko, ki ščiti pred okužbo, ali s čim drugim primernim. To seveda velja tudi za tistega, ki se ne sme cepiti – zaščititi se pač mora drugače. Ali je potem čredna imunost glede virusa SARS-CoV-2 potrebna, še posebej, ker so tudi cepljeni prenašalci virusa?

Komu koristi in komu tveganja?

»Koristi cepiv pretehtajo tveganja,« stalno poslušamo. Ker pa ljudje zaradi cepiv dokazano zbolevajo in celo umirajo, je vprašanje, kdo ima od tega koristi? Tisti, ki so imeli negativne posledice, vsekakor ne. Kdo potem? Politika, farmacija …? Kdo ima stranske učinke? Mogoče država, farmacija …? Vprašanje! Tveganja oz. nezaželene stranske učinke cepljenim, koristi farmaciji, politiki …! Ali je to bistvo omenjenega slogana? In še zanimivost: »Eden izmed njih, Kajfa, …, jim je rekel: ‚Vi nič ne veste in ne pomislite, da je za vas bolje, da en človek umre za ljudstvo in ne propade ves narod‘.« (Jan 11, 48-50) Ali je mogoče celo biblija »izvor« slogana »Koristi cepiv pretehtajo tveganja«?

Cepivo proti virusu SARS-CoV-2 ima status zdravila. Za zdravila je značilno, da se dajo osebam, ki so bolne. Torej bi se moralo tudi cepivo dati bolnim, vendar temu ni tako, saj cepivo kot zdravilo vbrizgajo v zdrave ljudi. Ali ni to čudno? Zakaj bi zdravili zdrave?

Ujetniki necepljenih ali politike?

Vedno pogosteje se pojavlja trditev, da smo ujetniki necepljenih. Ali je to res? Dejstvo je, da se okužijo in zbolijo tisti, ki so nezaščiteni, in ne necepljeni sami po sebi. Če necepljeni nosi masko, ki ščiti pred okužbo, praktično ne bo okužen in ne bo zbolel. V bolnišnici pa se bo lahko znašel cepljeni, ki ne bo zaščiten z masko, saj je znano, da je cepljenje daleč proč od popolne zaščite pred okužbo. Vprašanje je, ali niso maske FFP2 s filtracijsko učinkovitostjo zaščite najmanj 94 %, maske FFP3 pa celo z 99 %, mnogo boljša zaščita pred okužbo kot cepivo – temu namreč učinkovitost s časom vedno bolj pada. Poleg tega lahko tudi cepljeni širijo virus. Ali ga širijo tudi tisti z maskami FFP2 ali FFP3? Vprašanje torej je, čigavi talci smo? Mogoče smo talci politike, ki ni hotela, čeprav je vedela, da bo prišel četrti val epidemije, poskrbeti za večje zdravstvene kapacitete, predvsem v pogledu medicinskih sester, ki jih primanjkuje, ali za boljše prezračevanje v šolah … Raje meče denar v vojsko, kot da bi ta sredstva uporabila za borbo proti virusu SARS-CoV-2. Komu služi politika? Trgovcem s smrtjo ali življenju ljudi?

S cepivom se zdravi zdrave!?

Cepivo proti virusu SARS-CoV-2 ima status zdravila. Za zdravila je značilno, da se dajo osebam, ki so bolne. Torej bi se moralo tudi cepivo dati bolnim, vendar temu ni tako, saj cepivo kot zdravilo vbrizgajo v zdrave ljudi. Ali ni to čudno? Zakaj bi zdravili zdrave? Dejstvo pa je, da je mnogo zdravih oseb po prejemu zdravila, imenovanega cepivo, zbolelo, nekateri resno, kar nekaj pa jih je celo umrlo. Zakaj se je to zgodilo? Ker so dobili nekaj zdravega? Kdaj lahko nekdo zboli? Ko vanj pridejo povzročitelji bolezni! Ali je torej cepivo prineslo v telo cepljenega povzročitelje bolezni, da je ta zbolel ali celo umrl zaradi cepljenja? Očitno, sicer se to ne bi zgodilo! Zato se postavi vprašanje: ali cepiva zdravijo ali povzročajo bolezni? Kako naj se zdravijo zdravi, ni jasno, saj so zdravi in ne bolni! Če pa cepivo ni zdravilo, zakaj ima potem status zdravila?

AVTORJEVA OPOMBA: Ta članek nima namena kogarkoli odvrniti od cepljenja, če mu zaupa oz. se je odločil zanj, kar velja tudi za upoštevanje pogoja PCT. Gre samo za avtorjevo principielno razmišljanje o aktualni problematiki cepljenja.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE