Aktualno

Kako pripraviti pečen kostanj?

Kostanj je izredno okusen jesenski plod narave, povrhu vsega pa vsebuje tudi veliko vitaminov in mineralov. Največjo ‘težavo’, če seveda temu sploh lahko tako rečemo, pa predstavlja priprava le-tega.

Že od nekdaj ljudje vemo, da je potrebno pred peko kostanj zarezati, vse ostalo pa je prepuščeno naključju. Včasih postane kostanj zelo lep, se lepo lušči, spet drugič se tako težko olupi, da ga marsikdo raje niti ne je. S kuhanim je dela bistveno manj (v bistvu nič), a se ljudje vseeno raje odločamo za pečenega, ob katerem prija tudi kozarček ali dva mladega vina (mošta).

Ali ste vedeli:
  • Kostanjev plod sicer uvrščamo med škrobna živila, saj vsebuje kar 45 odstotkov škroba, ki povzroča prijetno sladkast okus, medtem ko ima zelo malo maščob in beljakovin (le dva do šest odstotkov). Iz njega je mogoče izdelati moko, ki jo uporabljamo samostojno, ali pa jo zmešano z moko iz drugih žitaric. Moka je primerna za pripravo peciva in kruha.
  • Ker vsebuje izredno veliko kalija (715mg/100g), kostanj koristi bolnikom s srčnimi obolenji ter bolnikom, ki uživajo diuretike in z odvajanjem vode izgubljajo tudi kalij. S kostanjem zaužijemo tudi nekaj magnezija, folatov in C vitamina, kar lahko v določenih primerih deluje protivnetno.
  • Kalij, ki je najpomembnejši elektrolit v celicah, vzdržuje srčno funkcijo in mišično delo na sploh, škrob pa nam zagotavlja energijo. Zaradi vsebnosti tanina ali čreslovine kostanj tudi blaži driske, obenem pa vsebuje veliko prehranskih vlaknin.
  • Ker je kostanj energetsko bogato živilo (550kal/100g), za eno osebo zadostuje 200 do 250 gramov. Bolniki z ledvično odpovedjo lahko o kostanju zgolj sanjajo, saj predstavlja težavo velika vsebnost kalija. Previdni naj bodo tudi sladkorni bolniki, saj je kostanj izredno okusen, tveganje za prekoračitev in posledično previsok krvni pritisk pa je višje.
  • Kuhan kostanj je po okusu precej drugačen od pečenega, vendar je bolj priporočljiv za ljudi, ki imajo težave s prebavo. Tudi starejši naj kostanj raje uživajo kuhan, ker je lažje prebavljiv. (vir)

Spodnji video prikazuje, kako pripraviti kostanj. Ko v kostanj zarežete, ga je dobro za nekaj časa potopiti v vodo, potem pa izpeči. Mimogrede, če nimate pečice, se izredno lepo izpeče tudi v takoimenovanem picopeku.

 

(Foto: vir)

 

CLOSE
CLOSE