Revija 5DZdravjeŽivimo zdravo z Jeleno

Jelena Dimitrijević: Sladko je lahko tudi zdravo. Katere so alternative sladkorju?

Čeprav je najbolj idealno, da se sladkamo le s sadjem, je vseeno dobro vedeti, kakšne so alternative navadnemu sladkorju, o katerem sem pisala v prejšnji številki, da čim manj škodujemo svojemu telesu. Za pripravo okusne veganske sladice, ki si jo lahko občasno privoščimo, je na voljo veliko alternativ.

Piše: Jelena Dimitrijević, certificirana nutricionistka, holistična svetovalka za zdravo življenje in intuitivna terapevtka

Ne umetnim sladkorjem!

Izogibati se je treba umetnim sladkorjem, kot so aspartam (E951), saharin (E954), ciklamat (E952), umetno pridobljen manitol (E421) in sorbitol (E420). Tudi če imamo prebavne težave ali vnetje črevesja, se izogibamo ali zmanjšamo vnos alkoholnih sladkorjev (ksilitol, eritritol, sorbitol, maltitol, manitol, laktitol, eritritol, izomalt). Pri uporabi večjih količin slednjih se pojavijo napihnjenost, odvajalni učinek in bolečina v trebuhu. Za manitol velja, da lahko ob res prevelikih zaužitih količinah pride do odpovedi ledvic ali celo srca.

Alkoholni sladkor, ki ponavadi ne povzroča težav, je eritritol. S kakršno koli alternativno obliko sladkorja vseeno ne smemo pretiravati, saj so nekateri precej kalorični ali vplivajo na razraščanje glivic, lahko povzročajo prebavne in druge težave, vsebujejo preveč koncentrirane fruktoze itn. S čim se bomo sladkali, bo odvisno od našega zdravstvenega stanja, počutja in reakcij na določeno sladilo. Vedno moramo biti pazljivi pri nakupu, da ni kakšnih primesi, umetnih konzervansov, barvil, koruznega sirupa … Najbolje je, da so tudi sladila ekološka in čim manj predelana.

Nekatere alternative sladkorju:

 • Tudi banane lahko zelo lepo zasladijo sladico

  Kokosov sladkor je pridobljen iz sladkih in vodenih cvetov, ki jih najdemo na vrhu kokosove palme. Bogat je z elektroliti, kot so magnezij, kalij in natrij ter železo, cink in kalcij. Ima nizek glikemični indeks (35), bogat je z antioksidanti in polifenoli, kratko verižnimi maščobnimi kislinami in inulinom (upočasni absorpcijo glukoze in hrani dobre bakterije).

 • Javorjev sirup je navadno narejen iz drevesnega soka sladkornega, rdečega ali črnega javorja. V njem najdemo kalcij, fosfor, kalij, železo, magnezij, mangan, B vitamine, 54 antioksidantov itd. Odličen je za zdravje srca in imunskega sistema. Javorjev sirup se označuje s črkami od A do D. A je najsvetlejši in najbolj razredčen ter se deli na AA (zelo svetel) in A (svetel), B je srednji, C temnejši in D najtemnejši. Svetlejši so bolj blagega okusa.
 • Agavin sirup je zelo popularno sladilo, vendar z njim ne smemo pretiravati, ker lahko vsebuje zelo veliko količino koncentrirane fruktoze. Poleg tega je treba biti pozoren na način pridelave, ko ga kupujemo, da resnično dobimo kakovosten agavin sirup. Temna barva namreč priča o tem, da sirupa med procesom pridelave niso preveč predelovali in ga niso segrevali na previsoke temperature. Če ga premočno segrejejo, izgubi številne minerale, encime in koristna hranila in ostanejo le tako imenovane prazne kalorije – ogromno fruktoze in nič hranilnosti.
 •  Datlji (naslovna foto – datljeva pasta) so bogat vir koristnih hranil, ogljikovih hidratov, vitamina B6 ter kalija, bakra, železa, mangana in magnezija. Znižujejo holesterol, krepijo srce in ožilje, pomagajo pri zaprtju, uravnavajo telesno težo in povečujejo spolno vzdržljivost. Z njimi se lahko posladkamo kar takoj ali pripravljamo različne sladice in popolnoma nadomestimo sladkor ali druga sladila.
 • Ksilitol se nahaja v nekaterem sadju in zelenjavi, nekaj ga proizvede samo telo. Je
  Datlji štejejo med najbolj zdrava in največkrat uporabljana sladila.

  enako sladek kot navadni sladkor. Ima malo kalorij (2,4 kalorije na gram), glikemični indeks 10, preprečuje zobno gnilobo in obloge na zobeh ter je odličen za zobno higieno. Iz tega razloga se veliko uporablja v zobnih pastah, ustnih vodicah, žvečilnih gumijih, bonbonih brez sladkorja itn.

 • Eritritol se pridobiva iz koruznega škroba s pomočjo fermentacije. Ima samo 0.2 kalorije na gram ter glikemični indeks 0. Odličen je za diabetike in če želimo hujšati. Enako kot ksilitol preprečuje zobno gnilobo in pomaga pri obnavljanju zobne sklenine.
 • Stevija je ekstrakt rastline intenzivno sladkega okusa, je brez kalorij in 350-krat slajša kot navadni sladkor. Je odlična izbira, če želimo zmanjšati vnos drugih kaloričnih oblik sladkorja, pri diabetesu, hujšanju, znižuje krvni tlak, deluje protimikrobno, pomaga pri prebavnih procesih in pozitivno deluje na zdravje kože.
 • Melasa je zelo gost sirup, ki nastane kot stranski produkt proizvodnje sladkorja. Vsebuje veliko železa, kalcija, magnezija, kalija, mangana, vitamina B6, bakra in selena. Njeno redno uživanje preprečuje anemijo, blaži menstrualne krče, izboljša prebavo in delovanje srčno-žilnega sistema, pozitivno vpliva na kosti in mišice ter na zniževanje stresa. Je nekoliko izrazitejšega okusa.

So tudi druga sladila, kot so rižev, pirin, pšenični sirup, yacon sirup, nepredelan rjavi sladkor rapadura in muscovado …

“S kakršno koli alternativno obliko sladkorja vseeno ne smemo pretiravati, saj so nekateri precej kalorični ali vplivajo na razraščanje glivic, lahko povzročajo prebavne in druge težave …”

Različna sladila vsebujejo manj ali več koristnih snovi, a ne smemo pozabiti, da so vseeno koncentriran sladkor. Kakršno koli obliko izberete, naj količine ne bodo velike, uživajte jih občasno kot dodatek jedem ali v bolj zdravih sladicah, ki jih je najbolje pripraviti doma.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE