KolumneRazbijanje mitov o hraniZdravje

IVAN SOČE: Sonce, melanom in vitamin D – zdravniške in industrijske “resnice”

V reviji Viva je bil objavljen članek z naslovom ‘Dovolj je že pet minut’, ki ga je napisala mag. Metka Adamič, dr. med., spec. dermatovenerologije. Citati mag. Adamič iz članka so navedeni v alineah (kot vprašanje v intervjuju) in v zeleni barvi, odgovori in dejstva g. Ivana Sočeta pa v črni barvi – neposredno pod temi. Članek je sicer star kakšno leto, a v izogib napakam in v korist ljudi ne bo škodilo, če še enkrat več obnovimo ‘zgodbo’. Kako se boste odzvali in komu verjeli, pa je seveda stvar posameznika …

Ivan Soče: “Nekritično sledenje nasvetom strokovnjakov je zdravju škodljivo!”
Piše: Ivan Soče
  • Mag. Adamič: »Vitamin D3 se lahko ob sončni svetlobi pod vplivom ultravijoličnih žarkov skupine B sintetizira v koži. Da bo pod vplivom svetlobe nastalo dovolj vitamina D, moramo kožo nastaviti soncu le za nekaj minut na dan. Zadostuje, da pride v stik s soncem samo nekaj kvadratnih centimetrov kože: površina hrbtišč rok in obraza.«

I. Soče: Ni res! Z izpostavljanjem nekaj kvadratnih centimetrov kože ne tvorimo skoraj nič vitamina D, posebej če to traja nekaj minut. Trditev je zavajajoča, ker stik s sončevimi žarki, ko ti padajo pod kotom manjšim od 35 stopinj oziroma ko je UV index nižji od 6 za tvorjenje vitamina D ne pomeni praktično nič. Enako, če smo soncu izpostavljeni skozi steklo ali imamo kožo namazano z zaščitnimi kremami.

  • Mag. Adamič: »Dnevna potreba po vitaminu D je med 400 in 800 enot. To količino lahko dobimo bodisi s hrano ali pa preko tvorbe v koži pod vplivom sonca. Priporočena dnevna količina za zdravo osebo je 400 enot holekalciferola (vitamina D3).«

I. Soče: Ni res! Priporočena dnevna količina za zdravo osebo je po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje 800 IE, po oceni ameriškega združenja endokrinologov pa 4.000 IE. 800 IE za odrasle morda zadošča, da ne zbolimo za osteomalacijo ali osteoporozo, vendar je daleč pod zdravim vnosom. Od zdravnikov, posebej tistih, ki javno nastopajo, pričakujemo, da sledijo stroki in ne uradnim zastarelim priporočilom. Tako npr. Evropska agencija za varnost hrane še vedno priporoča samo 200 IE vitamina na dan za odrasle in 400 IE za dojenčke.

  • Mag. Adamič: »Zaščita kože pred soncem je potrebna, kadar je UV indeks enak ali večji od 3.«

I. Soče: Ni res! Nekaj minutna izpostavitev nezaščitene kože neposrednim sončnim žarkom okrog poldneva, ko je UV indeks višji od 6, je povsem varna. Če sledimo nasvetom zdravnice, ne bomo tvorili nič vitamina D. Ko je UV indeks 3 in celo do 6, telo skoraj ne tvori vitamina D. Kreme za sončenje preprečijo stik UVB žarkom tudi do 95 %. Če še tistih nekaj centimetrov kože zaščitimo s kremo, kar zdravnica priporoča enako kot proizvajalci krem, od tvorjenja vitamina D ne bo nič, ne glede na vrednost UV indeksa.

  • Mag. Adamič: »Problem zadostnega vnosa vitamina D se pojavlja predvsem pozimi, saj je izpostavljenost sončni svetlobi veliko manjša kot poleti. Pozno jeseni, pozimi in zgodaj spomladi ga moramo zato vnesti s hrano nekoliko več kot poleti, ko je sonca dovolj.«

I. Soče: Ni res! Dovolj vitamina D ni možno vnesti s hrano oziroma je to skoraj nemogoče. Za zadovoljitev minimalnih potreb po 800 IE bi morala odrasla oseba vsak dan pojesti 1,4 porcije mastnih rib ali pojesti 23 jajc ali popiti 20 litrov mleka z veliko mlečne maščobe ali pojesti povprečno 1,5 kg jeter. Po oceni NIJZ in EFSE s hrano zadovoljimo potrebe po vitaminu D le okrog 10 odstotkov. Glede na porabo živil, ki vsebujejo vitamin D, v Sloveniji povprečno s hrano zaužijemo okrog 8 % dnevnih potreb po vitaminu D, če upoštevamo, da je priporočeni dnevni vnos 800 IE. Če upoštevamo, da je potreben dnevni vnos 5000 IE, potem ga s hrano zaužijemo nekaj več kot en odstotek. Strašenje z visokimi odmerki vitamina D je nestrokovno in neetično. Pri zdravih odraslih osebah ni možno povzročiti kakšnih koli negativnih posledic, če bi redno uživali 10.000 IE na dan, pri otrocih do enega leta 1.000 IE oziroma do 1.000 IE na 5 kilogramov telesne teže.

Nekritično sledenje nasvetom strokovnjakov je zdravju škodljivo!

Da je pravilno sončenje zdravo, in da je pomanjkanje vitamina D ena najhujših epidemij našega časa, so dokazali v neštetih raziskavah. V zelo obsežni raziskavi so ugotovili, da bi v primeru dviga ravni kalcidiola na naravnih 46 ng/ml (potreben vnos od 5000 do 10000 IE), v ZDA letno preprečili 400.000 prezgodnjih smrti (tudi zaradi kožnega raka). Letno zaradi melanoma in vseh drugih oblik kožnega raka umre največ 12.000 oseb.

Razlika v korist zdravega sončenja je velikanska. V neki drugi študiji so ocenili, da od 50 do 63 tisoč Američanov prezgodaj umre zaradi raka, ki je povezan z nezadostnostjo vitamina D, gospodarsko škodo v letu 2004 pa ocenjujejo na 40 do 56 milijard ameriških dolarjev. V veliki kohortni študiji na Švedskem, v kateri so 20 let spremljali 29.518 žensk, so tiste, ki so se izogibale soncu, imele podobna tveganja, kot so pri kajenju (več kardiovaskularnih bolezni, več raka, krajše življenje. Kožni rak, vključno z melanomom je najpogostejši v območjih, kjer ni veliko sonca in pri osebah, ki ne opravljajo dela na prostem.

Strah pred sončenjem, ki je posledica agresivne propagande proizvajalcev krem za sončenje in pretiranih opozarjanj dermatologov (avtorico članka sem videl na promociji zaščitnih krem ugledne blagovne znamke), da je sončenje lahko smrtno nevarno in da nam preti strašni melanom, je eden od razlogov, da mnogim odraslim in otrokom tudi poleti primanjkuje vitamina D, to pa je že druga tema.

Nekritično slednje nasvetom strokovnjakov je zdravju škodljivo!

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE