KolumneRajko Orisha

Če bi živeli po zakonitostih narave, bi bil takšen prizor normalen … Združimo družine, združimo naš rod!

Piše: Rajko Orisha

“Večina ljudi takšen prizor občuduje ali pa so začudeni. Lahko samo rečem, če bi človek živel po zakonitostih narave, bi bil takšen prizor skoraj vsakdanjik posamezne družine. Ampak, v današnji zlagani Matrici in pravljici, v kateri ljudje živijo, je čudež že, če v družinskem krogu obstaja še babica …”

To ni moj avtorski komentar, se pa strinjam z njim … in si želim predvsem, da bi nekoč v prihodnosti spet živeli taka življenja, da bi se srečalo, srečevalo in spet živelo skupaj po pet, šest družinskih generacij …

Od 20 letnice, ki je ‘komaj začela živeti’ in je pred njo še celo življenje, preko njene 40 letne mamice, ki je v najlepših letih in izgleda lepše (sveže) kot kadarkoli poprej, preko njene 60-letne babice, ki je zdaj že gospa z bogatimi izkušnjami in 80-letne pra babice, ki je zaradi ljubezni v družini nadvse srečna in (tudi zato) pripravljena na čuvanje še ene generacije ‘vnučkov’.

100-letnica naj svoje potomstvo le opazuje in bo ponosna, kako lepi so njeni otroci (vnuki, pravnuki, pra pravnuki), ti pa naj ji s pogovorom in dogodivščinami lepšajo njen vsakdan … Če ji vsak od njih nameni le pol ure na dan, bo njen dan izpopolnjen in bogat … A si lahko človek pri 100-tih želi še kaj več kot to, da je (zdrav in) obkrožen s svojimi?

Združimo (nazaj) svoje družine in združimo nazaj svoj (slovenski) rod!

Dokler družina obstaja (damice spominjajo na Topaloviće iz Maratoncev ) in drži skupaj, je ne more načeti, kaj šele razbiti noben zob časa, niti globalizacije. Ker jih brezpogojna ljubezen (vsi bi dali srce in dušo za drugega => vsi za enega, eden za vse) drži skupaj … Ker pa se otroci en po en (zaradi materializma, želje po zaslužku) razbežijo vsak v svoj konec, razpade tudi družina in družinsko deblo.

Želim vam, da ljubite svoje prednike, da vzdržujete družinsko drevo, kajti vaši svojci so tisti (in edini), ki vam bodo dali zadnji kos kruha, pa tudi življenje, ko in če bo potrebno … Združite in združujte se, ker skupaj ste najmočnejši (v vseh pogledih)!

Združite najprej svoje družine, nato pa se združimo še ljudje med sabo … Ker samo združen narod ne more biti premagan. V letu 2024 bo to še kako potrebno. Zato združimo (nazaj) svoje družine in združimo nazaj svoj (slovenski) rod!

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE