AktualnoZdravje

Brezina voda in njeni zdravilni učinki

Brezina voda oz brezin sok je ena najbolj zdravi(lni)h tekočin, katero lahko človek zaužije ta hip. Glede na to, da živimo v časih, ko je celo pitna voda iz pipe umazana (ne le umazana, celo zastrupljena s kemikalijami), voda iz plastenk pa itak nikoli ni bila priporočljiva, je brezina voda trenutno najboljša tekoča izbira – a žal ne za celoletno pitje, temveč zgolj za trenutno samozdravljenje.

Brezova voda se pridobi direktno iz drevesa breze, za konzumacijo pa ni potrebno nobene prečiščevanje ali prekuhavanjr. Uživa se ga direktno takega, kakršen priteče in debla breze. Brezina voda je sladkastega okusa, iz drevesa pa se jo lahko črpa (oz je najprimernejše) konec marca ali v začetku aprila (odvisno od sezone in geografske lege), ko breza začenja olistavati (dobijati liste). V tem obdobju drevo iz zemlje črpa velike količine sokov (hranilnih snovi), delček le teh pa si lahko ‘izposodimo’ tudi mi. Sok breze ima številne koristne lastnosti oz blagodejno vpliva na zdravje in se že tradicionalno oz dolga leta uporablja v zeliščni medicini.

Lesen lij, ki je na eni strani zapičen v deblo breze, na drugi pa kapljica brezine vode pa bo padla direktno v steklen kozarec. Kozarec je prekrit s tkanino, da vanj ne bi pomotoma zašel mrčeš ali druge drobne živalice.

Kako se črpa sok iz breze? Najprej je potrebno poiskati brezo, ki je zdrava in dobro razvita (pazite torej, da drevo ni bolno ali poškodovano). Drevo ne sme biti premlado, saj obstaja velika možnost, da ji boste kmalu odvzeli preveč življenske tekočine in zna odmreti, se posušiti. Ko najdete primerno brezo, nekje na višini pol do enega metra izvrtate luknjo. Na svedru boste opazili mokroto soka, takrat lahko prenehate vrtati.

Iz videa: “Ta sok vsebuje minerale, vitamine, sladkor, aminokisline, beljakovine, encime in druga pomembna hranila. Brezin sok čisti kri, jetra in ledvice. Dober je tudi za prebavo, pri alergijah, revmi, hkrati pa vrača energijo. Pije se dva kozarca dnevno za odrasle in en kozarec dnevno za otroke.”

Vrtate v globino od 2-5 cm, ocenite sami, kdaj je dovolj, saj globina soka zavisi tudi od debeline drevesa (debla). Nato na izvrtano luknjo namestite tulec, ki naj bo lesen ali plastičen oz kakršnega imate pri roki in menite, da bi znal biti priročen. Na drugo stran tulca lahko namestite cevko, katero speljete do tal, kjer je posoda (steklena ali plastična). Lahko pa na drugo stran tulca tudi ne namestite nič, saj lahko sok že s tulca kaplja direktno v posodo (plastenko ali steklenico), le pravilno morate nastaviti (nekaj podstaviti ali jo privezati za drevo, glej sliko). Od ene breze naj bi se odvzelo od tri do največ pet litrov njenega soka, kar se zna nakapati v ca 12 urah (od jutra o večera ali pa če pustite preko noči). Od iste breze lahko vzamete sok šele po dveh letih.

Na zdravje (dobesedno) – z brezino vodo!

Po črpanju je obvezno potrebno zamašiti luknjo, da sok iz breze ne izteka iz nje. Puščena luknja oz odprtina bi pomenila isto, kot če bi pri človeku pustili odprto rano, tudi človek bi izkrvavel in umrl. Luknjo lahko zamašite z moznikom in/ali čebeljim voskom (oz voskom, ki se uporablja za ‘cepljenje’ dreves).

Brezov sok je naravno čista živa voda, ki se dviga v brezi zgodaj spomladi. Je eden od redkih fitofarmacevtskih pripomočkov, ki stimulira oba očiščevalna organa, torej ledvice in jetra hkrati. Brezov sok je močan diuretik in se uporablja za razstrupljanje, čiščenje in revitalizacijo organizma. Brezov sok je torej čudovita naravna pijača, ki ima številne koristi za zdravje. Pridobivanje brezovega soka je relativno preprost postopek, ki ga lahko izvedete sami. Brezov sok je najbolje uporabiti svežega, če ga želite shraniti, pa ga lahko zamrznete ali sterilizirate.

Poglejmo si še nekaj informacij o brezi kot drevesu … Pri brezi so zdravilni tudi brezovi listi, ki se uporabljajo za pripravo čaja. Vsebujejo saponine in čreveslovino, ki pospešujeta izločanje seča. Ta čaj je koristen pri vnetju ledvic in mehurja ter lahko pomaga tudi pri protinu in sklepnem revmatizmu. Koristno je tudi brezovo lubje, saj vsebuje betulinsko kislino. Betulin, ki prevladuje v brezovem lubju, se uporablja za izdelavo betulinske kisline, betulinska kislina pa je trenutno predmet raziskav kot morebitno sredstvo za zdravljenje raka. Dokazano je namreč, da povzroča samouničevanje nekaterih rakavih celic in ima antibakterijske lastnosti. Brezovo lubje se uporablja tudi za zdravljenje kožnih obolenj, kot so bradavice in ekcemi.

 

Glede na to, da živimo v svetu, kjer je edina legalna medicina in način zdravljenja medicina in kirurgija, se pred spremembo načina zdravljenja posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom! Torej, pred uporabo brezovega soka se posvetujte s strokovnjakom za zdravje, da se prepričate o njegovi primernosti za vaše specifične potrebe.

VIDEO: Sok iz breze – brezova voda – (upo)raba, doziranje in zdravilni učinki

VIDEO: Brezina voda, Spomladanska infuzija

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE