Aktualno

VPR., ODG.: B12 metilkobalamin ali B12 cianokobalamin?

Vprašanje:

Spoštovani, do sedaj sem večkrat zasledila mnenje, da je uživanje B12 metilkobalamin boljše kot B12 cianokobalamin. Zdaj pa prihajajo spet neke nove teorije, ki pravijo, da je boljši cianokobalamin. Kaj je dejansko resnica glede B12? Kaj storiti, če pozabim vzeti B12? Kako B12 dozirati pri odraslih in kako pri otrocih (2 leti, 6,5 let in 11 let). Se lahko prelomi tableto na pol? Bratranec je vegetarijanec (na poti k veganstvu), potrebuje tudi on B12? Slišala sem namreč, da imamo ljudje B12 še dolgo časa v sebi. Hvala za odgovor!

Odgovor:

Pozdravljeni! Gremo po vrsti. Tableto B12 lahko prelomite, kakor želite. Za najmlajšega bo zadostovala količina 750 mcg tedensko, za srednjega 1.000 mcg, za najstarejšega pa 1500 mcg. Mama in oče jemljita po 2.500 mcg tedensko. Če pozabite vzeti B12, se ne obremenjujte. Pomembno je le, da ga zaužijete tedensko okoli 2.500 mikrogramov, kako ga boste razporedili, pa je vaša stvar.

Kar se tiče bratranca – primanjkljaj B12 je seveda povsem možen tudi pri vegetarijancih, zato se priporoča tudi njim. Res je, da se pri nekaterih ljudeh nivo B12 ne spušča še leta, a je res tudi, da se pri nekaterih zelo hitro spusti. B12 je povsem varen, dobro preverjen, ne da se z njim predozirati, zato se priporoča vsem. Celo tudi vsejedcem po 60 letu starosti, ker se tudi pri njih pojavlja pomanjkanje. Bratranec torej verjetno ne rabi takoj teči v lekarno, naj pa počasi razmišlja tudi v to smer. Če namerava postati vegan, pa sploh.

Še k prvemu delu vprašanja. Dr. Greger in še nekaj nutricionistov, od katerih najbolj cenim Jeffa Norrisa, so že od nekdaj bolj priporočali cianokobalamin. Razlog ni v tem, da metilkobalamin ne bi bil dober, ampak zato, ker so vse študije, brez izjeme, delane na cianokobalaminu in njegovo delovanje je definitivno potrjeno. Zdaj prihajajo spodbudne študije tudi v zvezi s metilkobalaminom. Zakaj se ljudje izogibajo cianokobalaminu? Ker se bojimo ciana … ki res deluje malo grozljivo, ampak ta količina je v nutritivnem pomenu popolnoma zanemarljiva in nepomembna. Sem tudi že zasledila, da priporočajo B12 metilkobalamin, ker je aktiven. To je res, toda to še ne pomeni, da je aktivno tudi bolje. Ravno zaradi te aktivnosti je metil manj ‘stabilen’.

Ne rečem torej, da je metil slabši, a dr. Greger in ostali, katerim zaupam, še vedno niso spremenili priporočil, oni pa prisegajo na cianokobalamin. Prilagam en dober video v zvezi s tem …

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja v zvezi z vegansko prehrano. Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah. 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE